петък, 17 август 2012 г.

Интервю с Павел Целкоски




Разкажете с няколко думи, кои сте Виe? С какво се занимавате?
Казвам се Павел Целкоски и заниманието ми може да се определи като художник на свободна практика.

Каква дейност представяте на „София диша” тази година?
Ще представя цялостно изпълнение на графичната техника на високия печат – подготовка, обработка на матрицата и ръчното й печатане.

Защо решихте да се представите именно с този проект? 
От досегашния ми опит съм останал с впечатлението, че малко хора знаят, какво всъщност представлява едно графично произведение като много често публиката допуска грешката да възприеме някои класически техники като рисунки, изпълнени с молив, туш или креда.

Как това, което правите, е интересно и атрактивно за посетителите на фестивала?
 Целта е да се покаже как една традиционна техника може да бъде медиум за съвременно худовествено изпълнение. Комбинирайки старо и ново, тя приковава вниманието върху себе си, представяйки малка част от богатството на графичното изпълнение.

По какъв начин ангажирате публиката в процеса на своята работа?
Публиката ще има възможност да ангажира вниманието си върху начина на изпълнение и печатането на плочата, а също така и ще види, че самата техника не изисква голяма техническа подкрепа, т.е. освен в графична база или ателие, тя може да се приложи и вкъщи.

Как оценявате участието си на фестивалa? С какво „София диша”е полезна за Вас и Вашата дейност?
Очаквам резултатът да бъде полезен за публиката, да ги заинтригува, въпреки че ще имам възможността да представя съвсем малка част от различните графични техники. Но пък, от друга страна, този интерес може да ги подбуди да потърсят повече информация и да задълбочат познанията си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар