петък, 17 август 2012 г.

„Face The BOOK“ - инсталация на Калина Христова



Инсталацията има за цел да провокира у зрителя изконното му желание да „чете“! Новата медия – интернет и телевизия, заменят голяма част от ценностите на съвременното общество. То гледа, “ post-ва“, „share-ва“... но дали чете „смисъла“ на нещата?

“Face The BOOK” е инсталация, която ти позволява да седнеш удобно и да се зачетеш в случайно избрана от теб книга - случен автор, ред, абзац или строфа. Да запишеш на малко листче – дума или изречение, и да го пуснеш в малка урна – подобна на тези, които виждаме на парламентарните или местни избори.

Гласувай! Дай своя глас за „твоята книга“, а някой ще събере този поток на мисълта и ще го оформи в книжно тяло – без претенция за художествена стойност, но с претенцията да бъде твоя избор или „истина“.

Звучи малко претенциозно, но има идеална и най-важното - не-комерсиална цел! Да събере твоя избор от „думи“ и да го илюстрира! Не продаваме нищо! Предлагаме илюстрация на случайната „действителност“.

Избраните „думи“ ще бъдат събрани в книга и илюстрирани от Калина Христова и нейните студенти. Инсталацията ще бъде поставена тази неделя, 19ти август, на улица Пиротска, като част от фестивала "София диша - Ветрове от цветове".

Калина Христова е художник, график, илюстратор и преподавател в Нов български университет – департамент „Изящни изкуства“. Бакалавър по графика, магистър по графичен дизайн, доктор по рекламен дизайн... тя обича книгите (особено „картинките“ в тях) и вярва, че всеки един от нас пише книгата на своя живот. Колекция от емоции, спомени или просто намерения – вплетени или намерени в „гласа“ на книгите!

1 коментар: