понеделник, 5 декември 2011 г.

Biome от Samuel Wilkinson – “парникова ваза”, която се управлява чрез iPAD

Лондончанинът дизайнер Samuel Wilkinson е създал един много интересен проект наречен Biome, който преплита забележително дизайн, технология и философия за по-зелен и до някъде по-здравословен живот. Biome е взел участие в изложбата Slow Tech – Designs for Digital Downtime.
Biome е всъщност една мини оранжерия или миниатюрна градина, готова да побере една цяла малка екосистема, която за да оцелее се нуждае от няколко елемента. В този предмет могат да съжителстват различни растения - тропични, пустинни или от друг произход (вътрешните условия на Biome са измислени с цел да пресъздадат различни околни среди).
Една енергоспестяваща система на LED регулира вътрешната, подобна на слънчевата, светлина. Но истинският финес е приложението за iPAD и smartphone, чрез което се контролират показателите на Biome и се установява от какво има нужда екосистемата.
Дизайнерът е създал нещо подобно на живо Tamagotchi, посветено на тези които често изоплзват технологичните устройства. Грижата за растенията и за цяла една екосистема, колкото и да е малка тя, ще помогне на тези хора да заживеят с по-бавни темпове и с едно по-изострено внимание към екологичните проблеми, без да се налага да се отделят от своите hi-tech устройства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар