петък, 2 декември 2011 г.

Фестивала Green Design в Сараево: бъдещето на екологията има нужда от дизайн.

Фестивалът Green Design, провел се в Сараево и Мостар през Септември, предостави платформа за креативни сътрудничества между дизайнери и различни индустрии. Фестивалът имаше една изключително богата програма. Не липсваше допира до ноу-хау, специфичните знания в индустриите, чрез workshop посветени на студентите, както и конференции, дебати, изложби и презентации на книги, които концентрираха вниманието на участниците върху зелените теми: бъдещето на градовете, архитектурата, дизайна, индустриите и производството всичко това погледнато през призмата за спешна защита на зеленитеидеи, наболели през 21-и век.

Фестивалът Green Design Сараево е резултат от сътрудничеството между Факултета по Архитектура на Университета в Сараево, Академията за изящни изкуства Сараево, Колегиум Артистикум, Асоциацията за приложни изкуства на Босна и Херцеговина, както и холандският Университет Twente.

Във времена на криза, особено когато екологичната предшевства с десетилетия икономическата, вниманието бива насочено към природните ресурси, които неизбежно се изчерпват, увеличавайки по този начин цената на продуктите и намалявайки тяхната трайност.

В центъра на дебатите бе концепцията за дизайн в неговите компоненти: естетика, адаптивност, повторна употреба и рециклиране, за да придобие предмета наистина стойност; дизайна като плод на една ефективна концепция на материали и интелигентно проектиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар